Ваш ліміт для скачування в режимі демодоступу вичерпано. Передплатіть доступ, щоб продовжити

Як утримувати військовий збір у жовтні 2024

Верховна Рада прийняла у цілому законопроєкт про історичне збільшення податків від 30.08.2024 № 11416-д. Розповідаємо що це значить для бухгалтера

Редакція системи «Експертус Головбух»

Військовий збір нараховують і сплачують за тими самими правилами, що й податок на доходи фізосіб. Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 Податкового кодексу України). Тобто фактично в оподаткуванні доходів фізосіб ключовим є момент нарахування доходу. ПДФО та військовий збір утримуйте, коли нараховуєте дохід фізособі. Застосовуйте діючу ставку.

Депутати ухвалили Законопроєкт № 11416-Д у другому читанні. Достеменно невідомо яким є остаточний варіант документу. 

Порада

Поки документ не набере чинності, дотримуйтеся чинного законодавства та утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%

Якщо в документі залишилась норма, що доходи, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), то робити жодних перерахунків не доведеться.  До того ж закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (cт. 58 Конституції України). Тож утримувати військовий збір за підвищеною ставкою потрібно буде з оподатковуваних доходів, нарахованих після набрання чинності законом.

Забігаючи наперед, відповідаємо на очікувані запитання:

1. Кейс
Актуально

Чи доведеться перераховувати суми утриманого ВЗ із суми відпускних, які нарахували у вересні, але за дні жовтня?

Рішення

 

2. Кейс
Актуально

За якою ставкою утримувати військовий збір із суми лікарняних, які відкриті до дня набрання чинності новим Законом, але оплачені після цієї дати?

Рішення

 

3. Кейс
Актуально

Чи доутримувати військовий збір із винагороди за цивільно-правовим договором за вересень 2024 року, якщо виплату здійснюємо до 10.10.2024?

Рішення

 

4. Кейс
Актуально

Чи перераховувати військовий збір із сум остаточного розрахунку із працівниками, які звільнені до дати набрання чинності новим Законом?

Рішення